VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fugro ziet winstgevendheid tanen

Ondanks slechte weersomstandigheden heeft bodemonderzoeker Fugro de omzet afgelopen maanden weten op te schroeven. Zorgelijk is de achterblijvende winstgevendheid.

Iedereen rekende al een beetje op de dure euro als excuus voor een tegenvallend eerste kwartaal van Fugro. Het bedrijf is immers over de hele wereld actief.

Maar de bodemonderzoeker uit Leidschendam wist beleggers te verrassen met de mededeling dat het slechte weer Fugro flink parten speelt.

Vooral bij de offshore-activiteiten in Noordwest-Europa was dat het geval. Maar ook in andere delen van de wereld zat het meteorologisch niet mee. Het aandeel verliest vanmorgen flink op de tegenvallende berichten.

Het slechte weer had ook gevolgen voor de verkenning vanuit de lucht. Daarnaast daalde het werkvolume in de olie- en gasmarkt.

Toch boekte Fugro een omzetgroei (bij constante wisselkoersen) van ruim 11 procent naar 512,5 miljoen euro. De orderportefeuille voor de rest van het jaar is nu 1,6 miljard euro groot.

Enkelcijferig
Voor de eerste helft van 2014 verwacht Fugro nu een omzetgroei dat ‘hoog enkelcijferig' is. De winstmarge zal wel aanzienlijk lager uitvallen dan vorig jaar.

Volgens topman Paul van Riel komt het vaker voor dat het eerste kwartaal zwak verloopt door slechte weersomstandigheden en een lage bezettingsgraad. De goed gevulde orderportefeuille stemt hem echter optimistisch voor de komende maanden.

Waar beleggers zich vooral zorgen over moeten maken is de margeontwikkeling. Bij de installaties voor windmolenparken op zee moesten extra kosten worden gemaakt om projecten op tijd klaar te krijgen.

Maar marges daalden in het eerste kwartaal ook doordat in bepaalde regio's minder werk werd gevonden, waardoor de bezettingsgraad daalde.

Lager
In voorgaande jaren gaf Fugro een concrete omzetverwachting voor de eerste helft van het jaar, nu volstaat men met vagere groeipercentages. De omzet in de eerste helft van 2014 gaat dus met een percentage ‘hoog in de enkele cijfers' groeien. Dat zal ergens tussen 5 en 9 procent zijn.

Fugro verwacht dat de (EBIT) winstmarge in het tweede kwartaal weer zal herstellen maar wel lager zal blijven dan vorig jaar.

In deze moeilijke (weers)omstandigheden is die omzetgroei van ruim 11 procent toch het belangrijkste lichtpunt. Het is voor Fugro vooral de uitdaging de winstgevendheid van die omzet weer op het oude niveau te krijgen.




Gerelateerde artikelen